Orvelte is een brinkdorp in de provincie Drenthe, behorend tot de gemeente Midden-Drenthe. Het dorp is vermoedelijk ontstaan tussen de 11e en 13e eeuw en heeft tegenwoordig ongeveer 250 inwoners.

Orvelte presenteert zichzelf als museumdorp (of monumentendorp), vanwege de vele historische bezienswaardigheden in en rond het dorp. Naast de "normale" dagelijkse bedrijvigheid en woonfunctie van het dorp is een groot aantal boerderijen en andere gebouwen ingericht voor het publiek. Auto's zijn niet toegestaan in Orvelte.

In het dorp is, soms tegen betaling, te zien hoe men in vroeger tijden leefde en werkte. Voorbeelden van attracties zijn houtzagerij, mederij, klompenmakerij, grutterswinkel en ateliers en galerieën.


In 1967 verkreeg een deel van Orvelte de status beschermd dorpsgezicht. De omgeving wordt gebruikt voor geologisch en biologisch veldwerk. In september 2009 werden bij het Oranjekanaal resten van een mammoet gevonden. Het betrof een slagtand van een meter, een paar kiezen en botten. In de directe omgeving werden ook in 1991 al resten aangetroffen. Waarschijnlijk horen deze vondsten bij elkaar. De kaak die in 1991 werd gevonden miste namelijk twee kiezen en de twee gevonden kiezen lijken daar precies in te passen.

In totaal telt Orvelte 22 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister; voornamelijk boerderijen uit de 18e en 19e eeuw, maar ook een terrein met restanten van een kasteel uit de late middeleeuwen.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

 
Vanaf
€ 1.866
Drenthe, Orvelte
6210569Nee
  • Bij Museumdorp Orvelte
  • Green Key Certificaat
  • Kampvuurplaats