Boornzwaag is een dorp in de gemeente Friese Meren ten oosten van Langweer, met in 2004 maar 190 inwoners. Het dorp ligt aan de zuidoever van de Langweerderwielen en aan de linkeroever van de Scharsterrijn. In de zomer kunnen wandelaars en fietsers deze laatste genoemde oversteken met een veerpontje. Maar ook de Jachthaven De Woudfennen biedt mogelijkheden tot recreatie, ook in het natuurgebied De Woudfennen. In de haven kunnen sloepen gehuurd worden voor kortere of langere tochten. Ook is er een restaurant aanwezig.

Door de ligging aan de Langweerderwielen is in de loop der eeuwen een deel van het dorp in de golven verdwenen. De kerk is afgebroken in 1693 en later is ook de klokkenstoel afgebroken. Bij Boornzwaag staat de Sweachmermolen, ook wel Langweerder molen genoemd. Deze windmolen is een achtkante bovenkuier uit 1782 en de functie van de stellingmolen was polder- en korenmolen. Door de bouw van een elektrisch gemaal in 1925 verloor de molen zijn functie. Na jaren van verval werd in 1949 de 'Stichting tot instandhouding van de Langweerder molen' opgericht. Sinds 1998 kan de molen weer water uit de polder malen. De inrichting als korenmolen is nog deels aanwezig.

Verder is er in Boornzwaag een golfbaan en staat het bekend als vissersplaats. Maar ook qua vogels heeft de omgeving veel moois te bieden. Zowel bij het water als de weide is er genoeg gelegenheid tot natuurrecreatie.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

 
Vanaf
€ 1.871

Vakantieboerderij Boornzwaag

Friesland, Boornzwaag
2411889Nee
  • Ruimte aan het water
  • Slaapkamers met eigen sanitair
  • Open keuken
Vanaf
€ 1.571

Groepsaccommodatie Boornzwaag

Friesland, Boornzwaag
188777Nee
  • Ruimte aan het water
  • Slaapkamers met eigen sanitair
  • Open keuken