Groepsaccommodaties in Scherpenzeel

Scherpenzeel (in het Utrechts-Alblasserwaards Sjaarpezeil, Sjaarpezeel of Schaarpezeel en in het Nedersaksisch Schaarpezeel of Scharpe(n)zeel) is een dorp en gelijknamige gemeente in de Gelderse Vallei met bijna 10000 inwoners. De gemeente Scherpenzeel omvat het gelijknamige dorp met de buurtschappen Ruwinkel en De Haar en een deel van de buurtschap Moorst. In de Franse tijd kwam Scherpenzeel onder de provincie Utrecht, maar sinds 19 september 1814 hoort Scherpenzeel weer bij Gelderland.

Alhoewel in de Tweede Wereldoorlog veel verwoestingen zijn aangericht, zijn in Scherpenzeel toch nog enkele monumentale panden te vinden. Vijftien panden staan op de Rijksmonumentenlijst voor de plaats Scherpenzeel. 46 gemeentelijke monumenten zijn te vinden in de gemeente Scherpenzeel en de gemeente telt daarnaast nog eens twee oorlogsmonumenten. Naast de beschermde monumenten kent Scherpenzeel ook een aantal bomen met historische, landschappelijke of ecologische waarde.

Enkele bezienswaardigheden in Scherpenzeel zijn onder andere de Antonius Dorpskerk uit de 15e eeuw, het Huis Scherpenzeel (en vele onderdelen) uit de 19e eeuw, de boerderij het Dorp (boerderij, hek en houten schuur) uit de 19e eeuw en de Lambalgerkeerkade (een open verdedigingswerk) uit 1745.

Doordat Scherpenzeel in de Bijbelgordel ligt, is een groot gedeelte van de bevolking christelijk, waarvan veel bevindelijk gereformeerden. Er zijn daarom ook veel kerken, waaronder de Nederlands Hervormde Kerk, de Hersteld Hervormde Gemeente kerk, de Protestantse Kerk De Achthoek en de Vrije Evangelische Gemeenten kerk.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

 

               

 

Copyright 1993 - 2017 | Centrum voor Groepsaccommodaties

Boekingssoftware door Booking Experts