Musselkanaal - in het Gronings Muzzelknoal - is een lintdorp in de gemeente Stadskanaal met ongeveer 6700 inwoners. Het dorp ligt in het verlengde van Stadskanaal en aan het Musselkanaal. Het dorp grenst aan de Semslinie en daarmee aan de provincie Drenthe. Musselkanaal begint globaal bij het vierde verlaat en eindigt op de gemeentegrens tussen de gemeente Stadskanaal en Vlagtwedde, iets voorbij de plek waar het Mussel Aa-kanaal en het Musselkanaal samenkomen. Ten noorden van Musselkanaal ligt het gehucht Horsten, voor de ontwikkeling van het dorp Musselkanaal werd het tegenwoordige dorpsgebied met deze naam aangeduid. Het openluchtzwembad van Musselkanaal draagt ook deze naam.

In de zogenaamde Parkwijk in het zuiden van Musselkanaal is een hertenkamp in het daar aanwezige park. Ook in die wijk zijn de sportvelden van de voetbalvereniging Musselkanaal en het verzorgingshuis A-Horst. Gedurende een lange periode heeft er een koekjesfabriek van Branbergen gestaan. Hier werden koekjes gemaakt met de beeltenis van Bruintje Beer, een stripheld. Om deze reden is in het centrum van Musselkanaal een standbeeld van Bruintje Beer geplaatst.

In totaal telt Musselkanaal zes inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waaronder drie waterkering- en doorlaten: de Vierder Verlaat (Sapsverlaat), de Vijfde Verlaat (Stenenverlaat) en de sluiswachterswoning van de Vijfde Verlaat. Ook de lagere school met erfafscheiding, een winkelwoning en de voormalige zaalkerk van de Nederlandse Protestanten Bond zijn rijksmonumenten van Musselkanaal.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Groningen

 
Vanaf
€ 1.334

Groepsaccommodatie Musselkanaal

Groningen, Musselkanaal
6010589Ja
  • Grote besloten tuin
  • Open haard
  • Kerkzaal met goede akoestiek bij te huren