Sellingen (in het Gronings Zèlng) is een dorp in de gemeente Vlagtwedde in de streek Westerwolde aan de Ruiten Aa. Het dorp telt ruim 1.000 inwoners en heeft een grondoppervlak van 9,95 ha. In het dorp staat het gemeentehuis van de gemeente Vlagtwedde.

Sellingen is een esdorp en het heeft dan een voor deze dorpen kenmerkende brink. Het dorp ontstond in de Middeleeuwen. De Nederlands-hervormde kerk van Sellingen is waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd. Het kerkgebouw of zijn voorganger in komt echter al voor op de aanvulling op een lijst van kerken uit de dertiende eeuw. Hier vinden we de naam Sallinge, daarna in een document uit 1316 de naam Zellynge: de oudste vermeldingen van het dorp.

Het Sellingerveld, vroeger de heidevelden van de marke Sellingen, is in de jaren dertig ontgonnen in het kader van de werkverschaffing. Deze zijn omgezet in landbouwgrond en bossen die in beheer zijn gekomen bij Staatsbosbeheer en het bosgebied Sellinger Bossen vormen, zo'n 600 ha groot. Een gedeelte van de bossen wordt tegenwoordig gebruikt voor waterwinning. De Ruiten Aa is in de jaren zestig gekanaliseerd, maar in de jaren negentig hermeanderd in het kader van natuurontwikkeling. Bij deze nieuw aangelegde meanders is ook het kunstwerk het Theater van de natuur dat op een kunstmatige heuvel staat. Op de treden van de trap er naar toe staan gedichten van onder andere Kees Stip, die hier gewoond heeft. Op de grens tussen de bossen en de landen rond de Ruiten Aa staat ook het bezoekerscentrum de Noordmee waar tevens de VVV en een theehuis in zijn gevestigd. Aan de zuidoostzijde van het dorp heeft Staatsbosbeheer gebieden rond de Vennekampen en de Holle Beetse in handen.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Groningen

 

Vakantieboerderij Sellingen

Groningen, Sellingen
2410555Ja
  • Complete wellness
  • Vloerverwarming
  • Grote tuin