Groepsaccommodaties in Zevenhuizen

Zevenhuizen (in het Gronings Zeuvenhuzen of Zeuv'nhoezen) is een dorp in de gemeente Leek met ongeveer 2800 inwoners. Zevenhuizen is nog jong. Eeuwen was er van een dorp geen sprake, slechts van een woest hoogveengebied. Dit veen werd aanvankelijk in het verlengde van de landerijen van Vredewold (met Tolbert als hoofdplaats) door de boeren op kleine schaal afgegraven en ontgonnen.

Zevenhuizen werd in 1835 kerkdorp; de (hervormde) kerk van Zevenhuizen werd in dat jaar opgebouwd, de torenspits werd er drie jaar later opgezet en de klok is overgenomen van de Friese gemeente Oudeschoot. De kerk was echter zo slecht gebouwd dat er reeds in 1869 op dezelfde plek een nieuwe kerk moest worden gebouwd, de huidige kerk. In 1844 richtten de afgescheidenen gereformeerden een eigen kerkje op aan de Evertswijk. Rond 1850 stonden er in al 430 huizen en waren er 2600 inwoners. In 1893 werd - naar men toen zei - het dorp uit haar isolement verlost, door de aanleg van de verharde weg Leek-Zevenhuizen.

Zevenhuizen werd in september 2011 verkozen tot Het leukste dorp van Groningen. Aan deze wedstrijd, een initiatief van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden, deden 166 Groninger dorpen mee.

Zevenhuizen telt één rijksmonument, een ijzeren ophaalbrug over het Leekster Hoofddiep uit 1928. Daarnaast zijn er nog zeven gemeentelijke monumenten in Zevenhuizen te vinden, voornamelijk boerderijen.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Groningen

 

               

 

Copyright 1993 - 2017 | Centrum voor Groepsaccommodaties

Hotelreserveringssysteem door Booking Experts