Groepsaccommodaties in Stevensbeek

Stevensbeek is een kerkdorp in de gemeente Sint Anthonis met ongeveer 700 inwoners. Van maandag tot en met vrijdag zijn grote stromen fietsers te zien die uit de wijde omgeving naar de school Metameer (voorheen Scholengemeenschap Stevensbeek) toe komen. Bij velen, vooral jongeren, is deze school dan ook het eerste waaraan men denkt bij het horen van de naam Stevensbeek.

In 1910 verkocht de gemeente Sambeek 455 hectare woeste grond aan een zekere J. H. B. Klijnen uit Maastricht. Deze liet de heidevelden ontginnen door de Heidemaatschappij en er ontstond een groot agrarisch bedrijf. Er werd een grote boerderij gebouwd, Lactaria geheten, en drie dubbele arbeiderswoningen. Na enkele jaren werd de boerderij verkocht aan een protestantse jonkheer. Dat was niet naar de zin van de burgemeester van Sambeek. Toen de jonkheer dan ook in 1933 stierf, wilde de gemeente het bezit terugkopen om er een kerkdorp te stichten en er een aantal boeren te vestigen. Omdat de erfgenamen dat mogelijk niet wilden, maakte de gemeente gebruik van een stroman en kreeg inderdaad de landerijen in bezit, waarop de werkelijke motivatie van de aankoop uit de doeken werd gedaan: het voorkomen dat de Katholieke Eenheid in het Zuiden verbroken zou worden.

Er zijn in Stevensbeek vier inschrijvingen in het rijksmonumentenregister te vinden. Al deze inschrijvingen horen bij de boerderij N.V. Lactaria uit 1910-1911. De vier inschrijvingen betreffen de beheerderswoning, het hoofdgebouw (verbouwt in 1934), de veestallen en de hooischuur. Overige bezienswaardigheden zijn onder andere het voormalige klooster van de Sacramentijnen, dat als zodanig gefunctioneerd heeft van 1936-2002. Op de kapel na is het in 2009 gesloopt. Ook staat er nog een monument in het dorp ter gelegenheid van 25 jaar dorpsvereniging, uit 2004, gemaakt door Marianne van Schaijk.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

 

               

 

Copyright 1993 - 2017 | Centrum voor Groepsaccommodaties

Reserveringssysteem voor hotels door Booking Experts