Groepsaccommodaties in Broek in waterland

Broek in Waterland is een dorp in de gemeente Waterland met ongeveer 2400 inwoners. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht. Sommige van de houten huizen, vaak geschilderd in pasteltinten en versierd met een deurkalf, hebben een ceremoniële voordeur. Deze werd gebruikt bij bruiloften of begrafenissen.

Het oudste gebouw van het dorp is de hervormde Sint-Nicolaaskerk, die uit de 14e eeuw stamt. Nadat hij door de Spanjaarden in 1573 in brand was gestoken, werd hij in 1628 op de oude fundamenten weer opgebouwd. Een deel van het interieur stamt nog uit de zeventiende eeuw. Er liggen 273 grafstenen in de kerk, waaronder die van de bekende Neeltje Pater, aandeelhoudster van de VOC. In 1832 werd er een orgel in gebouwd, door de Utrechtse orgelbouwer Wander Beekes.

Ondanks dat het aandoet als een boerendorp, is het oorspronkelijk een schippersdorp, waar veel reders, kapiteins en rijke kooplieden in de zeventiende en achttiende eeuw kwamen wonen. Hun rijkdom maakte Broek in Waterland één van de meest welvarende dorpen van Waterland. Die luxe was ook af te zien aan de deftige huizen die de Broekers lieten bouwen, het dorp stond in de 18e eeuw bekend om zijn schoonheid, letterlijk en figuurlijk. In de armere perioden werden huizen vooral in grijstinten geverfd. Tegenwoordig kent Broek in Waterland 83 rijksmonumenten, waaronder vooral woonhuizen.

In 2010 eindigde Broek in Waterland op de derde plaats tijdens de jaarlijkse verkiezing tot 'Groenste dorp van Nederland'. Er worden door de Vereniging Oud Broek rondleidingen voor groepen georganiseerd, maar ook zelf kan er met de fiets of te voet op uit getrokken worden. Het wordt echter gezegd dat Broek in Waterland het mooiste is vanaf het water.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Holland.

 

               

 

Copyright 1993 - 2017 | Centrum voor Groepsaccommodaties

Boekingssysteem door Booking Experts