Burgerbrug is een dorp in de gemeente Schagen met ongeveer 500 inwoners. Burgerbrug is ontstaan net nadat de polder van de Zijpe in 1597 werd drooggemaakt. Er heeft zich in die tijd een lintvormige bebouwing langs de (Eenigen)Burgerweg en met name de Groote Sloot ontwikkeld. Men leefde toen vooral van de landbouw en veeteelt.

In 1742 stond er in Burgerbrug een eenvoudige boerderijkerk voor de hervormde eredienst. Buiten de dorpskern, aan de Ruigeweg, stond een rooms-katholieke schuilkerk. In de 19e eeuw werd deze laatste kerk opgeheven en vervangen door een groot stenen gebouw aan de Groote Sloot. De boerderijkerk was inmiddels vervangen door het typische kerkje met houten toren aan de Burgerweg, midden in het dorp. In de 20e eeuw is deze hervormde kerk in onbruik geraakt en thans is zij in gebruik als cultureel centrum.

Een bezienswaardigheid is de hervormde kerk van 1850 en de katholieke kerk van 1866. De dorpskern wordt gedomineerd door de boerderij Starre Kroon. Getuige de gevelsteen dateert het rijksmonument uit 1797. In 2006 verdween het gebouw bijna geheel - na jarenlang achterstallig onderhoud was restauratie/herbouw van het monument noodzakelijk geworden. Tegenwoordig is het pand weer in volle glorie te bewonderen.

De omgeving van Burgerbrug met de Grote Sloot en de Westfriese Dijk is geliefd bij toeristen. Langs de Grote Sloot zijn diverse stolpboerderijen bezienswaardig. Kort buiten het dorp springt de stolpboerderij Vroegop in het oog. Daterend uit 1670 is dit de oudste nog bestaande boerderij van de Zijpe. Uit 1915 stamt het wonderlijke gebouw Zeenimf met zijn karakteristieke ronde toren. Verder er nog zijn de molens Zuider-G, uit 1699 en Molen F, uit 1890. In totaal kent Burgerbrug zeven rijksmonumenten.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Holland.

 
Vanaf
€ 950
Noord-Holland, Burgerbrug
124333Nee
  • Geschikt voor mindervaliden
  • Weids uitzicht
  • Aparte ruimte speelmogelijkheid