Groepsaccommodaties in Katwoude

Katwoude is een dorp in de gemeente Waterland met ongeveer 250 inwoners. De plaatsnaam zou duiden op een woud van ene Kat. Het betreffende woud was moeraswoud dat ontgonnen werd en daarna langzaam bewoond geraakte. In 1500 komt de plaats voor als Catwoude. Het lintdorp Katwoude maakt deel uit van de polder Katwoude-Hoogerdijk. Daarin liggen ook de buurtschappen Zedde en Achterdichting die ook tot het dorp worden gerekend, net als de rest van de polder. In Achterdichting staat de molen, De Kathammer. Deze molen, die ook wel de Katwoudermolen wordt genoemd, bemaald de genoemde polder.

Voor 1991 was Katwoude een zelfstandige gemeente. Het was destijds qua inwonertal de kleinste gemeente van Nederland met 236 inwoners (1990), een eigen gemeenteraad, met de raadszaal in het schoolgebouw waar ook het verenigingsgebouw en de brandweerpost gevestigd waren. De burgemeester en ambtelijke diensten werden gedeeld met de naburige stad Monnickendam.

Katwoude telt één rijksmonument: De Kathammer of De Katwoudermolen. Deze windmolen  is een achtkantige binnenkruier met de functie van poldermolen en werd vernoemd naar het nabijgelegen dorpje Katham, thans een buurtschap van Volendam. Terwijl de andere benaming verwijst naar het dorp Katwoude. De molen is vermoedelijk in 1650 gebouwd. In 1896 werd de molen grotendeels verwoest, door een brand volgend op een blikseminslag. Een jaar later werd de molen herbouwd. In 1911 werden de wieken en de kap verwijderd. De molen behield de functie van gemaal. In 1986 is de molen gerestaureerd. Op de romp werd een nieuwe kap met wieken geplaatst. Sindsdien draagt de molen 1986 als jaartal. Eigenaar van de molen is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Bekijk hier onze andere groepsaccommodaties in Noord-Holland.

 

               

 

Copyright 1993 - 2017 | Centrum voor Groepsaccommodaties

Boekingssoftware door Booking Experts