Leersum is een dorp in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, op de gelijknamige Heuvelrug in het zuidoosten van de provincie. De Utrechtse Heuvelrug is sinds 2003 een nationaal park. De kern (bebouwde kom) van Leersum heeft ruim 7500 inwoners. Vanwege het bosrijke karakter en de ligging aan de voet van de Heuvelrug, is Leersum een gezocht vakantieoord. De Rijksstraatweg verdeelt het dorp in een noordelijk, lommerrijk gedeelte en een zuidelijk stuk met dichtere bouw.

De Hervormde kerk valt het meest op in Leersum. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot circa 1300, in die tijd kwam er een klein romaans gebouwtje te staan dat gewijd werd aan de aartsengel Michaël. Later kwam er een slanke toren (1500) aan vast en werd de kerk uitgebreid met één transept. Kasteel Broekhuisen (even westelijk van Leersum), dateert van 1650. Het is na een grote brand in 1906 zo veel mogelijk in de oude stijl herbouwd. De voorgevel draagt het wapen van de familie van Broeckhuysen, die al in 1294 bezittingen in dit gebied had. De Graftombe van de familie van Nellesteijn is een monument op het hoogste punt van de Donderberg (36 m), met aan de voet ervan de grafkelder van de familie Van Nellesteijn. De graftombe is 14 m hoog en geeft een mooi uitzicht over de omgeving. De tombe is opengesteld op zondag. Overige interessante bezienswaardigheden zijn de folly Uilentoren, Grafheuvels op de Zuilensteinse Kop en de jaarlijkse Bloemencorso. 

Staatsbosbeheer Heuvelrug-Zuid beheert een natuurterrein van 610 ha groot, met overwegend naaldhout. Het bestaat uit de complexen Leersums Veld en De Hoogstraat. In het Leersumse Veld was vroeger een kokmeeuwenreservaat. 

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Utrecht

Vanaf
€ 3.051
€ 2.810
Utrecht, Leersum
3416151518Nee
  • Speelkamer
  • Jacuzzi
  • Op vakantiepark