Sint-Maartensdijk (in het Zeeuws Smerdiek) is een stad in de gemeente Tholen (bestaande uit de voormalige eilanden Tholen en Sint Philipsland) met ongeveer 3600 inwoners. Tot 1971 was Sint-Maartensdijk een zelfstandige gemeente.

Sint-Maartensdijk is bekend door de band met de Oranjes. De Nederlandse koning is tevens Heer van Sint-Maartensdijk. In het monumentale gemeentehuis, dat in 1628 met financiële steun van prins Frederik Hendrik is gebouwd, hangen nog een aantal 17e-eeuwse portretten van Oranjes. In dit pand, dat in 1979 en daarna is uitgebreid, was de zetel van de gemeente Tholen gevestigd. Op 2 januari werd het nieuwe gemeentehuis in de stad Tholen geopend.

Voordat er sprake was van Sint-Maartensdijk was de plaats bekend als Haestinge, gelegen aan de rivier de Haastee. Sint-Maartensdijk kreeg in 1491 stadsrechten maar had géén zitting in de Staten van Zeeland, reden waarom het een smalstad werd genoemd. Sint-Maartensdijk is een beschermd stadsgezicht, een van de zeventien Beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland.

In totaal staan er 28 rijksmonumenten in Sint-Maartensdijk, waaronder de molens de Hoop uit 1847 en de Nijverheid uit 1868, de Sint-Maartenskerk uit de 15e eeuw en zijn toren uit de 14e eeuw en vele woonhuizen. Verder is er wekelijks een markt op vrijdag op de Markt.

Bekijk ook onze andere groepsaccommodaties in Zeeland

 

Groepsaccommodatie Sint-Maartensdijk

Zeeland, Sint-maartensdijk
2410101012Nee
  • Monument uit 1952
  • Modern en huiselijk
  • Eigen kamer met sanitair
  • Professionele keuken
  • De Oosterschelde op loop-/fietsafstand