Sint-Maartensdijk (in het Zeeuws Smerdiek) is een stad in de gemeente Tholen (bestaande uit de voormalige eilanden Tholen en Sint Philipsland) met ongeveer 3600 inwoners. Tot 1971 was Sint-Maartensdijk een zelfstandige gemeente.
Sint-Maartensdijk is bekend door de band met de Oranjes. De Nederlandse koning is tevens Heer van Sint-Maartensdijk. In het monumentale gemeentehuis, dat in 1628 met financiële steun van prins Frederik Hendrik is gebouwd, hangen nog een aantal 17e-eeuwse portretten van Oranjes. In dit pand, dat in 1979 en daarna is uitgebreid, was de zetel van de gemeente Tholen gevestigd. Op 2 januari werd het nieuwe gemeentehuis in de stad Tholen geopend.
Voordat er sprake was van Sint-Maartensdijk was de plaats bekend als Haestinge, gelegen aan de rivier de Haastee. Sint-Maartensdijk kreeg in 1491 stadsrechten maar had géén zitting in de Staten van Zeeland, reden waarom het een smalstad werd genoemd. Sint-Maartensdijk is een beschermd stadsgezicht, een van de zeventien Beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland.
In totaal staan er 28 rijksmonumenten in Sint-Maartensdijk, waaronder de molens de Hoop uit 1847 en de Nijverheid uit 1868, de Sint-Maartenskerk uit de 15e eeuw en zijn toren uit de 14e eeuw en vele woonhuizen. Verder is er wekelijks een markt op vrijdag op de Markt.
Groepsaccommodatie Sint-Maartensdijk
- Monument uit 1952
- Modern en huiselijk
- Eigen kamer met sanitair
- Professionele keuken
- De Oosterschelde op loop-/fietsafstand