Kaag is een dorp in de gemeente Kaag en Braassem, gelegen op het Kagereiland in de Kagerplassen, met ongeveer 400 inwoners. De enige manier om er te komen is vanuit Buitenkaag met een pontje over de ringvaart van de Haarlemmermeer. In de zomer is er sprake van veel toerisme, dankzij de uitgebreide mogelijkheden om te watersporten. Er is echter slechts een klein aantal inwoners afhankelijk van het toerisme, het merendeel van de inwoners is werkzaam buiten het eiland.

Prominent aanwezig op het eiland is scheepswerf Royal van Lent, onderdeel van Feadship, bouwers van mega-jachten. De scheepswerf is al sinds 1849 gevestigd op het eiland, en de loods is een gezichtsbepalende constructie op het eiland. Het eiland trok diverse kunstenaars, zoals Cornelis Vreedenburgh, Abram Segaar en Marinus Heijnes.

De naam Kaghe of Caghe, wat "buitendijks land" betekent, komt voor het eerst voor in 1308. Tot aan het eind van de 16e eeuw was Kaag het grootste dorp van het gebied Alkemade. Doordat het een eiland is, heeft het echter niet veel groeimogelijkheden.

Op het eiland moet al vroeg een kapel hebben gestaan, die tot 1559 in gebruik was als buitenpost van de rooms-katholieke parochie in Sassenheim. In 1608 wordt de eerste predikant beroepenen in 1618 wordt er een kerk gebouwd met een inpandige toren met één luidklok en een windwijzer op de torenspits. Deze kerk zou ruim 250 jaar dienstdoen. In 1873 wordt de kerk gesloopt. Op de fundamenten wordt de huidige Nederlands-hervormde kerk gebouwd die wordt ingewijd in 1874. In 2008 wordt het interieur volledig gerenoveerd, alsook de consistorie en de Kerkwijck. Tevens is toen een aula aangebouwd. De kerk zelf is géén rijksmonument, maar bepaalde delen van de inventaris zijn dat wel, zoals een koperen lezenaar op de preekstoel en een voorzangerslezenaar.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Zuid-Holland

 
Vanaf
€ 2.364

Groepsaccommodatie Kaag

Zuid-Holland, Kaag
661571010Nee
  • Op een eiland
  • Vergader locatie
  • Middenin de Randstad
Vanaf
€ 1.919

Groepsaccommodatie Kaag

Zuid-Holland, Kaag
409355Nee
  • Op een eiland
  • Middenin de Randstad
  • Veel watersportactiviteiten