Groepsaccommodaties in Dwingeloo

Maak je keuze simpeler

Filteren

Dwingeloo is een dorp in de gemeente Westerveld met ongeveer 2500 inwoners. De grote groene brink in het centrum van het dorp is beschermd dorpsgezicht. De eerste vermelding van het dorp dateert van een akte uit 1181.

In Dwingeloo staat de Sint-Nicolaaskerk, die dateert uit de 15e eeuw. De huidige torenspits werd, na het instorten van de vorige spits, in 1631 geplaatst. Aan de bouw van de Sint Nicolaaskerk in Dwingeloo is de sage verbonden van de juffer van Batinge die tijdens de bouw van de kerk elke dag voorbij reed, omdat ze een oogje had op de bouwmeester van de kerk. Deze bouwmeester raakte zo van de wijs, dat hij zijn werk niet meer naar behoren kon verrichten. Door ingrijpen van de drost van Drenthe en haar vader, de heer van Batinge, werd de juffer op reis gestuurd, maar niet nadat zij haar geliefde had verteld welke vorm de torenspits van de nieuwe kerk volgens haar moest krijgen. De bouwmeester wist daarop haar droombeeld te verwezenlijken. Dit is de reden voor de afwijkende bouwstijl. Na voltooiing van de kerk zouden beiden alsnog getrouwd zijn.

Ten zuiden van het dorp ligt het Nationaal Park Dwingelderveld, een groot bos- en heidegebied waar nog een schaapskudde aanwezig is. Hier bevindt zich ook een grote radiotelescoop en aan de rand van het gebied het Planetron. Ten zuidwesten van Dwingeloo is het landgoed van huize Oldengaerde te vinden, een goed bewaarde Drentse havezate uit de vijftiende eeuw (verbouwt in 1717). Verschillende onderdelen van dit landgoed behoren tot de 47 rijksmonumenten die Dwingeloo telt. Daarnaast staan er nog 11 gemeentelijke monumenten.

Dwingeloo kent verschillende evenementen zoals de Dwingelermarkt, Drentse 8 van Dwingeloo, Midzomerfestival, Sterrenfestival, Volkorendag en Combine-race in het centrum.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top