Gasselternijveen - in het Gronings officieel Nieveen genoemd - is een dorp in de gemeente Aa en Hunze met ongeveer 2000 inwoners. Het dorp ligt op de oostoever van het riviertje de Hunze, ook wel de Oostermoerse Vaart genoemd. Langs deze rivier zijn de laatste jaren verschillende natuurontwikkelingsprojecten uitgevoerd. Ook zijn er in de directe omgeving van het dorp bossen aangelegd.

In de late middeleeuwen vestigden landbouwers uit Gasselte zich op de zandruggen langs de Hunze. In deze regio werd vooral vee geweid. Later is de eerste Nederlandse baptistengemeente ontstaan te Gasselternijveen. Johannes Elias Feisser was tot 1 januari 1844 predikant van Gasselternijveen. Eind 1843 was hij door conflicten over onder andere de kinderdoop uit zijn ambt ontzet. Hierna komt Feisser in contact met Duitse baptisten in Hamburg. Op 15 mei 1845 liet Feisser zich met enkele volgelingen in een veenkanaal te Gasselternijveen door de Duitse baptist J. Köbner door middel van onderdompeling dopen. Na deze volwassenendoop werd Feisser gekozen tot voorganger van de eerste Nederlandse baptistengemeente (genoemd 'Gemeente van Gedoopte Christenen'). Op 15 mei 2005 is op de vermoedelijke plaats van genoemde doop een baptisten herinneringszuil onthuld ter herdenking van deze eerste baptische onderdompeling in Nederland.

Gasselternijveen telt zeven inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waaronder De Juffer (een molen uit 1971), een schipperswoning (uit 1801 met jongere aanbouw), het voormalige catechisatielokaal en het voormalig gemeentehuis. Verdere interessante bezienswaardigheden in Gasselternijveen zijn de protestantse kerk (een waterstaatskerk) uit 1859 - die een voorganger uit de 17e eeuw verving - en de gereformeerde kerk uit 1867, die na de sluiting in 1993 in gebruik genomen als logement voor groepen.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

 
Vanaf
€ 1.777

Groepsaccommodatie Gasselternijveen

Drenthe, Gasselternijveen
188668Nee
  • Je eigen overdekte zwembad
  • Heerlijke privé sauna
  • Verblijf in een kerk van oorsprong