Groepsaccommodaties in Meppel

Verfijn je zoekopdracht

Filteren

Meppel is een stad en gelijknamige gemeente in het uiterste zuidwesten van de provincie Drenthe. De gemeente telt ongeveer 33000 inwoners en is – met een oppervlakte van 58 km2 – de kleinste gemeente van Drenthe. In 2007 werd Meppel verkozen tot Millennium Gemeente.

De wateren die door het centrum van Meppel voeren worden grachten genoemd. Mede vanwege de namen Heerengracht, Keizersgracht en Prinsengracht wordt de stad ook wel eens het Mokum van het Noorden genoemd. Ook om andere redenen wordt Meppel met Amsterdam vergeleken. Zo zijn er al eeuwenlang banden tussen beide steden en was de Joodse gemeenschap voor de Tweede Wereldoorlog rijkelijk vertegenwoordigd in Meppel.

De inwoners van Meppel worden ook wel “Meppeler muggen” of muggenspuiters genoemd, naar aanleiding van een volksverhaal, dat over meerdere plaatsen in de wereld bekend is. Het verhaal gaat dat op een nacht sommige inwoners dachten dat de kerktoren in brand stond, omdat er een rookwolk om de Meppeler toren hing, maar het bleek een zwerm vuurvliegen of muggen te zijn. In Meppel is in 1971 een standbeeld geplaatst van dit volksverhaal, van Aart van den IJssel.

Het Wilhelminapark is het oudste park van Meppel en ligt vlak bij het station. Het werd in 1914 ontworpen en het ‘Wandelpark’ genoemd, totdat het in 1930 werd omgedoopt tot Wilhelminapark, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Wilhelmina.

Meppel is een kleine stad, maar het heeft relatief veel bezienswaardigheden. Dit is mede te danken aan het rijke handelsverleden van de stad. Hoewel veel oude gebouwen zijn afgebroken is er vrij veel te zien in Meppel, zoals de Grote Kerk (of Mariakerk), de Watertoren, de Molen De Weert en de Molen De Vlijt.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top