Groepsaccommodaties in Ruinen

Maak je keuze simpeler

Filteren

Ruinen is een brinkdorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente De Wolden, met 2.710 inwoners. Tot 1 januari 1998 was Ruinen een zelfstandige gemeente.

Ruinen was vanaf de middeleeuwen tot de Franse tijd een hoge heerlijkheid aangeduid als heerlijkheid Ruinen. In een akte van 1139 wordt Otto van Ruinen genoemd als een der dienstmannen van de bisschop van Utrecht. In 1140 werd door benedictijner monniken een klooster gesticht met een bijbehorende Mariakapel. Het klooster werd later naar Dickningeverplaatst.

Van 1811 tot 1998 was Ruinen een zelfstandige gemeente. Het grootste deel van Ruinen werd per 1 januari 1998 onderdeel van de nieuwe gemeente De Wolden, kleinere gedeeltes werden bij de gemeentes Hoogeveen en Westerveld gevoegd.

Het dorp heeft van oudsher een agrarisch karakter (veeteelt en akkerbouw). 

Omliggende plaatsen zijn Havelte, Ruinerwold en Ansen. Noordelijk van Ruinen ligt het 3700 hectare grote Nationaal Park Dwingelderveld.

Ruinen telt onder meer een bibliotheek, een openbare basisschool, een sporthal met sportvelden en een zwembad. De plaatselijke voetbalclub is VV Ruinen.

Ruinen kent verschillende restaurants, winkels, hotels en campings en vakantieverblijven. Aan de Brink is een Toeristisch Informatie Punt (TIP).

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top