Groepsaccommodaties in Spier

Maak je keuze simpeler

Filteren

Spier is een klein dorp in de provincie Drenthe, behorend tot de gemeente Midden-Drenthe. Het dorp heeft ongeveer 150 inwoners (2008) en is gelegen ten oosten van de A28, bij de kruising met de provinciale weg N855. Aan de andere kant van de A28 ligt Nationaal Park Dwingelderveld (een van de grootste natuurgebieden van Nederland), Spier wordt dan ook vaak de poort van de Nationaal Park Dwingelderveld genoemd.

De geschiedenis van Spier gaat ver terug in de tijd. Het is mogelijk dat Spier als nederzetting in een zomer is ontstaan, maar dan wel een tijd terug, in een ijstijd; ongeveer 35.000 jaar voor Christus. Duidelijke sporen rondom Spier zijn vanaf 11.000 jaar voor Christus wel te vinden. Ten oosten van Spier in de buurt van Sonnevanck zijn wat gereedschappen uit die tijd gevonden. Vanaf 400 jaar voor Christus is bekend dat Spier ook `s winters werd bewoond. Het vermoeden bestaat dat het hunebed een centrale plaats innam in het dorpsgebeuren. Het hunebed iets ten zuiden van het huidige dorp. Eén van de stenen is terug te vinden in Beilen, het is nu een verzetsmonument aan de Torenlaan. In Spier zijn ook verschillende grafheuvels gevonden, één ervan is te vinden ten oosten van het Vennegien. De eerste vermelding over Spier is in 1212.

Er zijn verschillende dingen te doen in Spier zoals een bezoek aan een hertenkamp, boswandelingen, fietstochten, huifkartochten, speeltuinen, midgetgolf, een museum, restaurants, zwembaden, paardrijden en verschillende activiteiten gerelateerd aan oorlogs-sporen. Spier heeft een eigen website waarop veel informatie over al deze activiteiten te vinden is.

Ondanks de kleinschaligheid van Spier zijn er verschillende verenigingen. Er is een feestcommissie, een Shantykoor, een toneelclub en een kaart club.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top