GROEPEN.NL

Groepsaccommodaties in Westerbork

Westerbork (in het Drents Börk) is een brinkdorp in de provincie Drenthe, sinds 1998 behorend tot de gemeente Midden-Drenthe. Voordien was het een zelfstandige gemeente. Tegenwoordig heeft Westerbork bijna 5000 inwoners en heeft het een vrij druk bebouwde kern. De omgeving wordt vooral gedomineerd door weilanden en enkele kleinere dorpen/buurtschappen.

In de volksmond wordt ook wel over Westerbork gesproken als het voormalige kamp Westerbork bedoeld wordt. Kamp Westerbork werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om Joden, Roma en verzetsmensen te deporteren. Het kamp ligt echter dichter bij Hooghalen dan bij Westerbork. Na de Tweede Wereldoorlog werden in het kamp ex-KNIL-militairen ondergebracht. Het kamp werd toen hernoemd tot woonoord Schattenberg. Eind jaren 70 is het woonoord gesloopt en werd nabij de locatie een oorlogsmonument ingericht. Deels op het terrein van het voormalige kamp bevinden zich veertien radiotelescopen, die samen de Westerbork Synthese Radio Telescoop vormen. De telescopen worden beheerd door ASTRON. De bekende astronoom Jan Hendrik Oort speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van deze telescopen.

Andere bezienswaardigheden in (de buurt van) Westerbork zijn onder andere de Stefanuskerk, Kamp De Pieterberg en de Zevenmarkensteen. De kerk (en zijn toren) staan ingeschreven in het rijksmonumentenregister als één van de zes rijksmonumenten die het dorp telt.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

 

Vakantiehuis Westerbork

Drenthe, Westerbork
1262242
  • Buitenhaard
  • BBQ
  • Ruime tuin

Vakantiehuis Westerbork

Drenthe, Westerbork
1262242
  • Buiten haard
  • BBQ
  • Vergaderen