Groepsaccommodaties in Nagele

Maak je keuze simpeler

Filteren

Nagele is een dorp in de Noordoostpolder ten zuiden van Emmeloord met ongeveer 2000 inwoners. Er zijn een supermarkt, de voetbalclub VV Nagele en andere kleine voorzieningen. Circa vier kilometer ten zuidoosten van het dorpskern Nagele ligt Schokkerhaven.

Het dorp is vernoemd naar een eiland, De Nagel, dat net als Schokland en Urk in de Zuiderzee lag. In de middeleeuwen is Nagele in de golven verdwenen. Het is het laatste van de tien dorpen in de Noordoostpolder. Door de enorme veranderingen in de jaren vijftig werd besloten geen arbeiderswoningen meer te bouwen bij de boerderijen bij Nagele maar de landarbeiders in het dorp te laten wonen. Om ook meer leefbaarheid in het dorp te krijgen, konden in die tijd ook niet-poldergebondenen een woning in Nagele huren. Zodoende was Nagele eigenlijk het eerste dorp in de Noordoostpolder waar zich vrij veel randstedelingen vestigden.

In het Museum Nagele wordt een beeld gegeven van het ontwerp en de ontwikkeling van het dorp Nagele en haar unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. Het museum is gehuisvest in de voormalige rooms-katholieke kerk, gebouwd door de architecten Theo Taen en Thomas Nix.

In totaal telt Nagele drie inschrijvingen in het rijksmonumentenregister die allen scholen betreffen. Het gaat hier om een openbare school met speelplaats en fietsenstalling, een protestants-christelijke school met speelplaats en fietsenstalling en een rooms-katholieke school met speelplaats en fietsenstalling. De gereformeerde Samen Op Weg kerk en haar klokkentoren staan samen ingeschreven als gemeentelijk monument van Nagele.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Flevoland

To top