Goingarijp - in het Fries officieel Goaiïngaryp genoemd - is een dorp in de gemeente De Friese Meren met ongeveer 250 inwoners. Tot 2014 behoorde het dorp tot de gemeente Skarsterlân.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Goingarijp deel uit van de voormalige gemeente Doniawerstal. De naam Goingarijp is afgeleid van Goai (een persoonsnaam), gea (dorp) en ryp (strook). Goingarijp ligt aan het eind van ontginningsstroken, die hun oorsprong hebben in het dorp Goënga.

Naast de kerk staat ook één van de klokkenstoelen in Friesland. Aan de noordoostzijde van het dorp staat sinds 2007 een gerestaureerde Amerikaanse windmotor.

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van Goingarijp is nog altijd haar prachtige ligging aan de Goëngarijpsterpoelen, een zijmeertje van het Sneekermeer. Bij het sluisje van Goingarijp ligt een watersportrestaurant. Ook beschikt het dorp over twee kleine jachthavens, een bootverhuurbedrijf en een zeilschool. Sinds 2002 is in Ballingbuer (dit is een streekje wat behoort bij Goingarijp) It Schildhûs gevestigd. Dit is een opvangcentrum voor schildpadden.

Verder telt Goingarijp twee inschrijvingen in het rijksmonumentenregister: de Kerk van Goingarijp en zijn klokkenstoel, beiden uit 1770. De zaalkerk uit 1770 is gebouwd ter vervanging van een eerdere kerk. Het interieur wordt gedekt door een tongewelf. Het gebrandschilderd glas is gemaakt door Ype Staak uit Sneek. Het orgel uit de jaren zestig van de 20e eeuw is gemaakt door de firma Vierdag te Enschede. In de klokkenstoel hangt een door Geert van Wou gegoten klok uit 1527. De kerk heeft sinds 1978 geen kerkfunctie meer. Kerk en klokkenstoel zijn rijksmonumenten en zijn eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

 
Vanaf
€ 1.635

Groepsaccommodatie Goingarijp

Friesland, Goingarijp
2812999Nee
  • Aan het Sneekermeer
  • Boothuur mogelijk
  • Houtkachel