Groepsaccommodaties in Lollum

Maak je keuze simpeler

Filteren

Lollum is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het ligt ten noordoosten van Witmarsum en behoorde tot 2011 tot de voormalige gemeente Wonseradeel. Lollum is een oud terpdorpje dat waarschijnlijk al meer dan 1500 jaar bestaat. Het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw laten een beeld zien van rust en landelijkheid. Prachtige smalle straatjes en met mooie bomen en mooie plaatjes van de Lollumervaart en de Ald Haven. Het aantal inwoners is na 1950 een flink stuk gezakt. Vanaf 1980 is het aantal inwoners op een aantal van ca. 400 mensen blijven steken. De beroepsbevolking is door de tijden heen sterk gewijzigd. Was de beroepsbevolking vroeger veel boer of boerenarbeider tegenwoordig wonen er veel forenzen die het werk elders hebben.

In Lollum bevindt zich een hervormde kerk en een gereformeerde kerk. Ten noordwesten van het dorp staat de molen Meerswal; gebouwd in 1903 en tweemaal gerestaureerd (1978 en 1994). De hervormde kerk is gebouwd in de 13e eeuw en heeft een toren en westgevel uit 1883 en onderging een verbouwing en bepleistering in de 19e eeuw. De hervormde kerk en de Meerswal staan beiden ingeschreven in het rijksmonumentenregister als de twee rijksmonumenten die Lollum telt.

In Lollum is een recreatieboerderij te vinden waar verschillende (groeps)activiteiten kunnen worden uitgevoerd en ook Landgoed Hizzard biedt vermaak. Ook de omgeving van Lollum heeft veel moois te bieden. Het officiële UNESCO werelderfgoed de Waddenzee ligt op korte afstand, maar ook fietstochten door de dorpen in de omgeving zijn aan te raden. In een nabij liggend dorp kunnen er eventueel trikes gehuurd worden. Daarnaast zijn er verschillende aanbieders van bootverhuur in de omgeving.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

To top