Groepsaccommodaties in Scherpenzeel (FR)

Maak je keuze simpeler

Filteren

Scherpenzeel (Stellingwerfs: Scharpenzeel) is een dorp in de gemeente Weststellingwerf, provincie Friesland. Het ligt ten zuidwesten van Wolvega, tussen Wolvega en Kuinre. Het dorp telt ongeveer 180 woningen.

Al omstreeks 1100 woonden er mensen in de streek van wat nu wel de ‘Grote Veenpolder’ wordt genoemd, maar pas in de middeleeuwen kwam de bewoning echt op gang. Er werden woningen (zeg maar hutjes) gebouwd, meestal in groepjes bij elkaar. Zo ontstonden de dorpen in de Grote Veenpolder: Munnekeburen, Scherpenzeel, Spanga en later Langelille en Nijetrijne. Tussen die dorpen waren ook verbindingswegen. Dat was eerst een soort karrenspoor (het Voetpad). Het was een zogenaamde ‘Binnenweg’. Toen de behoefte aan meer en betere vervoersmogelijkheden groeide, werden ook ‘Buitenwegen’ aangelegd. Die waren breder en wagens met paarden er voor konden er gebruik van maken. Zo ontstond bijvoorbeeld de Grindweg.

Scherpenzeel is het centrale dorp van de Grote Veenpolder,zo is er nog een bakkerij. Er is ook een brandweerkazerne in het dorp die de Grote Veenpolder als werkgebied heeft en daarnaast regelmatig de brandweer van Wolvega moet ondersteunen bij branden in Wolvega.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

To top