GROEPEN.NL

Zekerheid en Garantie

Standaard extra zekerheid en laagste prijs garantie bij elke boeking: een veilig gevoel!

Meer informatie

Groepsaccommodaties in Sint annaparochie

Sint Annaparochie (officieel St.-Annaparochie en in het Bildts (Fries) Sint Anne) is het grootste dorp van de gemeente het Bildt. Het ligt ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Leeuwarden en heeft ongeveer 4500 inwoners.

Sint Annaparochie is vernoemd naar de heilige Anna, de moeder van Maria. Volgens de plaatselijke overlevering zou de oorspronkelijke naam van het dorp Altena zijn geweest, maar deze naam wordt pas voor het eerst vermeld op een kaart uit 1570 en is dus blijkbaar ontstaan tijdens de reformatie.

Kenmerkend is de achthoekige Van Harenskerk uit 1683 in het midden van het dorp. In de voorloper van deze kerk, die op dezelfde plaats stond, trouwde in 1634 de kunstschilder Rembrandt van Rijn. Een bronzen beeld voor de kerk herinnert hieraan. De kerk was in 1683 het eerste voorbeeld van centraalbouw in Friesland. Door een brand in het Van Haren-slot zijn veel documenten verloren gegaan. Men weet daardoor niet wie de architect is geweest van de achthoekige kerk. Tot 13 oktober 2012 maakte de kerk deel uit van de protestantse gemeente. Op deze datum is de kerk overgedragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Ten noorden van Sint Annaparochie bevindt zich het rijksbeschermd gezicht Oude en Nieuwe Bildtdijken. Ook bevinden zich zestien rijksmonumenten in Sint Annaparochie, waaronder de Van Harenskerk met het omheinde kerkhof waarop het staat.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

 
Vanaf
€ 1.906
2 nachten
6 personen

Groepsaccommodatie Sint Annaparochie

Friesland, Sint annaparochie
228245Nee
  • Aan het water
  • Veel speelfaciliteiten
  • Geschikt voor zorggroepen