Groepsaccommodaties in Bennekom

Maak je keuze simpeler

Filteren

Bennekom is een woonkern in de gemeente Ede met ongeveer 15000 inwoners. Als woonplaats heeft Bennekom een lange historie; zo werden in 2006 resten gevonden van een boerderij met bijgebouwen, een graanopslag- en een afvalkuil uit de ijzertijd in de jaren 800 tot 500 voor Christus. Ook zijn er in de omgeving enkele grafheuvels uit de oudheid te vinden en waren er eerder al in en rond het dorp andere restanten gevonden uit de ijzertijd en de vroege Middeleeuwen. De Oude Kerk of Alexanderkerk was gedacht uit het midden van de 14e eeuw te stammen, maar recent onderzoek toonde aan dat het gebouw waarschijnlijk al uit de 12e eeuw dateerde en dat deze kapel rond 1290 al parochiale zelfstandigheid kreeg. In 1812 is Bennekom als zelfstandige gemeente van Ede afgesplitst, maar in 1818 herenigde ze alweer.

Er zijn verschillende activiteiten in Bennekom zoals kasteel Hoekelum, de kaasboerderij, het Kijk & Luistermuseum en Manege zonder drempels, bekend op zijn huifbed, waarmee gehandicapten paard kunnen rijden. Jaarlijks is er ook de grootste vakantiespeelweek van Nederland: Kinderdorp Bennekom, op Landgoed Kinderdorp.

Bennekom kent wel 33 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Inschrijvingen zijn onder andere boerderijen en woonhuizen, maar ook de Alexanderkerk, verschillende terreinen met grafheuvels en vele delen van kasteel Hoekelum.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top