Groepsaccommodaties in Groenlo

Maak je keuze simpeler

Filteren

Groenlo is een stad in de regio Achterhoek. Tot 1 januari 2005 was Groenlo een zelfstandige gemeente en tot 19 mei 2006 was Groenlo de officiële naam van de nieuwe gemeente Oost Gelre. Op 1 januari 2007 had Groenlo samen met de buurtschap Zwolle 10.062 inwoners.

Groenlo is ontstaan in het begin van de zevende eeuw, zo rond 610, toen de Saksen zich in de Achterhoek vestigden. Groenlo is gesticht aan de hoge kant van het riviertje de Groenlose Slinge. Aan deze kant van de rivier lagen diverse essen. De noordzijde van de Groenlose Slinge was een lager gelegen gebied. Voor de rest lag rondom Groenlo een aantal moerassen waarvan de meeste in de loop der eeuwen zijn ontgonnen. Zo rond 809 ontstaat het kerspel Groenlo, met de eerste eenvoudige parochiekerk gewijd aan de heilige Calixtus. Vanuit de tot het Bisdom Münster behorende moederkerk in Groenlo werden later andere kerken gesticht in naburige plaatsen zoals Eibergen, Borculo en Lichtenvoorde. Staatkundig behoorde Groenlo tot het graafschap Lohn. Toen de Heerlijkheid Borculo zich afscheidde van Lohn, ging Groenlo naar de Heren van Borculo.

Groenlo heeft als oude stad diverse bezienswaardigheden die refereren aan de historie van de stad, vooral van de tijd van de tachtigjarige oorlog. Een voorbeeld is de Oude Calixtuskerk, de oudste nog bestaande kerk van Groenlo, in laatgotische stijl gebouwd tussen 1275 en 1520 in opdracht van de bisschop van Münster. De kerk heeft alle belegeringen van Groenlo doorstaan. Een ander gebouw heette voorheen de Nieuwe Calixtuskerk, tegenwoordig de Sint-Calixtusbasiliek. Dit is een Katholieke kerk in Groenlo, gebouwd begin 20e eeuw. Verder staan in Groenlo nog het Mussenbergbolwerk, de stadsboerderij en Stoomhoutzagerij Nahuis.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top