Groepsaccommodaties in Laren

Maak je keuze simpeler

Filteren

Laren is een dorp in de gemeente Lochem in het oosten van de Nederlandse provincie Gelderland. Het was tot 1 augustus 1971 een zelfstandige gemeente, waartoe ook het dorp Barchem behoorde. Al vanaf 1294/95 wordt Laren in documenten genoemd. Rond 1650 kreeg het een kapel, die in 1835 werd vervangen door een waterstaatskerk in neoclassicistische stijl, de Kerk van Laren.

Op 1 januari 1812 werd de voormalige hoge heerlijkheid Verwolde bij Laren gevoegd. Op 1 januari 1818 werd Verwolde als zelfstandige gemeente afgescheiden van Laren. Op 22 mei 1854 werd de gemeente Verwolde opgeheven en bij Laren gevoegd.

Laren is vooral bekend vanwege zijn vele landgoederen en bijbehorende kastelen en landhuizen. Rond het dorp liggen Oolde, Verwolde en Ampsen. Huis Verwolde is ingericht als museum. Het landgoed rond dit huis herbergt ook de dikste eik van Nederland, met een omtrek van ruim 7,5 meter. Deze boom draagt de toepasselijke naam “Dikke Boom”.

Vanaf 1865 beschikte Laren over een eigen station aan de spoorlijn Zutphen – Hengelo. Sinds 1938 stoppen er geen treinen meer. Het nog bestaande stationsgebouw is een gemeentelijk monument. Het is vermoedelijk ontworpen door architect K.H. van Brederode. Het is in 1863-1865 gebouwd. Bij de opening droeg het de naam Harkelbrug, dat werd later station Laren-Almen. In 1925 werd de naam gewijzigd in station Laren.

De rijke folklore van het dorp werd aan het begin van de twintigste eeuw beschreven door H.W. Heuvel in zijn “Oud-Achterhoeks boerenleven, het hele jaar rond”, een boek dat een klassieker werd in de volkskunde. Daarnaast heeft de bekende acteur Albert Mol tot zijn dood in 2004 in Laren gewoond.

Het Pieterpad loopt door Laren.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top