Groepsaccommodaties in Lievelde

Maak je keuze simpeler

Filteren

Lievelde is een van de kerkdorpen van de Nederlandse gemeente Oost Gelre in de Achterhoek, provincie Gelderland. Tot eind 2004 was het een dorpskern binnen de in Oost Gelre opgegane gemeente Lichtenvoorde. Het dorp telt ongeveer 1500 inwoners.

Het gebied rondom Lievelde wordt reeds geruime tijd bewoond. Al in de 7e eeuw woonden er mensen in de omgeving van Lievelde. Dit blijkt uit de vondst van onder meer een grafheuvel op de Lievelder Es (een enigszins hoger gelegen gebied tussen Lievelde en Groenlo). Het gebied werd echter mogelijk nog veel eerder bewoond, aangezien in juli 2009 nederzettingssporen in de vorm van aardewerkscherven en een intacte pot werden gevonden, die waarschijnlijk stammen uit de late bronstijd (1100-800 v. Chr.) of de ijzertijd (800 v. Chr. tot begin jaartelling).[3] Kerkelijk gezien heeft Lievelde tijdens de Middeleeuwen onderdeel uitgemaakt van het kerspel Groenlo.

De bevolking van Lievelde is overwegend katholiek, hoewel er net als elders in Nederland ontkerkelijking plaatsvindt. De in 1954 in gebruik genomen Christus Koningkerk werd gebouwd ter vervanging van een eerste (tijdelijke) noodkerk die vlak na de Tweede Wereldoorlog werd geopend. De kerk is ontworpen door architect W.P.V. Dijkman. Ten oosten van het dorp bevindt zich het klooster ‘Huize Loreto’, gebouwd in 1951, voor de Paters Maristen.

Overige bezienswaardigheden zijn de Erve Kots (openluchtmuseum met herberg en brouwerij), Engelse Schans (gereconstrueerde schans die gebruikt werd tijdens het Beleg van Grol in de Tachtigjarige Oorlog, het Avog’s Crash Museum (met opgegraven vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog) en de Oude Dumecofabriek. Verder bieden ook MegaPret (kinderspeelparadijs), de jaarlijkse Zwarte Cross, boerengolf en een kaasboerderij uitgebreid gelegenheid tot recreatie in Lievelde.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top