Groepsaccommodaties in Uddel

Maak je keuze simpeler

Filteren

Uddel is een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland, dat ligt op de Veluwe, in de gemeente Apeldoorn. Het dorp met de directe omgeving heeft ongeveer 4300 inwoners. Het dorp heeft religieus en politiek alle kenmerken van de Bijbelgordel. De eerste vermelding van Uddel dateert uit 792, als de nederzetting Uttiloch. In 1992 werd het 1200-jaar bestaan uitbundig gevierd.

Het dorp is gelegen aan de N310, de weg van de N302, via Elspeet naar Nunspeet. Ten zuidwesten van Uddel ligt het historische Uddelermeer met De Hunenschans een verdedigingswerk uit de Klassieke oudheid.

Uddel is een orthodox-christelijk dorp; het is goed te typeren als bevindelijk gereformeerd. Het dorp heeft kerken van de Protestantse Kerk in Nederland, de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

De laatste houtskoolbranderij van Nederland, een van de grootste van West-Europa, bevond zich in Uddel. Minstens vanaf 1850 werd deze firma Beekman gerund door de Uddelse familie Beekman. Het bedrijf bevond zich bij het Bleekemeer, aan de Aardhuisweg richting Apeldoorn, midden in het natuurgebied Kroondomein Het Loo. Het houtskoolbranden in meilers was een arbeidsintensief proces en in 1956 had het bedrijf hiervoor zo’n zestig mensen in dienst. In 1996 vertrok het bedrijf naar Almelo en hernoemde zich tot Carbo. Daarmee kwam een eind aan een eeuwenlange Veluwse traditie van kolenbranden.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top