Groepsaccommodaties in Vierhouten

Maak je keuze simpeler

Filteren

Vierhouten is een dorp in de gemeente Nunspeet met ongeveer 700 inwoners. Het is gelegen op de Veluwe, tussen Elspeet, Nunspeet en Vaassen. Door zijn ligging in het bos en aan de heide is Vierhouten een druk bezochte recreatieplek.

Een bekende bezienswaardigheid in Vierhouten is het voormalig onderduikerskamp “Verscholen Dorp”. Hier zaten in de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen. Er zijn een drietal hutten nagebouwd en restanten van de oude hutten zijn er ook nog terug te vinden. Bij het kamp staan tevens een tweetal gedenkstenen. Wat verder in de richting van Vierhouten staat aan de Tongerenseweg nog een monument dat herinnert aan de fusillade van een aantal Joden op die plek. In de receptie van hotel-restaurant “De Vossenberg”, in het dorp Vierhouten zelf, is een klein museum ingericht dat herinnert aan dit kamp en de Tweede Wereldoorlog.

Het Vierhouterbos is een oud malebos dat vele eeuwen in gemeenschappelijk gebruik was door de Vierhouters. Men vindt er oude eikenhakhoutbossen, beukenbossen, naaldbossen, pinetum ’t Bergelt, oude grafheuvels en helemaal achterin het bos het natuurgebied “Noorderheide” met de waterwerken van Van Beuningen. Tot in de jaren 80 was het bos particulier eigendom. Het was vroeger een geliefd wandel- en jachtgebied en regelmatig waren er ook leden van het Koninklijk Huis te vinden tijdens jachtpartijen. Tegenwoordig is het bos van Staatsbosbeheer en zijn de grote jachtpartijen verleden tijd. Staatsbosbeheer heeft veel oude paden dicht gegooid of laten dichtgroeien. Het aantal paden beperkt zich dan ook tot veelal brede boswegen en enkele smallere paden. Onlangs heeft men echter wel weer de historische Niersenseweg, een oude lokale weg, deels open gemaakt. Er komen veel diersoorten voor in het Vierhouterbos, waaronder: edelhert, damhert, ree, wild zwijn, moeflon, eekhoorn en vos. Zeldzame diersoorten die er voorkomen zijn het vliegend hert en de das.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top