Groepsaccommodaties in Winterswijk-woold

Maak je keuze simpeler

Filteren

Woold is een buurtschap in de gemeente Winterswijk, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het Woold telt ongeveer 900 inwoners, verdeeld over ruim 24 km². Het postadres wordt geschreven als Winterswijk-Woold. Pas laat in de 20ste eeuw kregen de wegen en straten van het Woold en de andere Winterswijkse buurtschappen namen. Daarvoor had ’t Woold de letter K met daarbij een huisnummer.

Het Woold ligt ten zuidoosten van Winterswijk, in een bosrijk gebied tegen de grens met Duitsland. Door de buurtschap loopt de weg die direct van Winterswijk naar de stad Bocholt in Duitsland leidt. In het Woold is er geen echte ruilverkaveling geweest, waardoor de boeren nog veel kleinere percelen hebben. Ook zijn hierdoor restanten van landweren en de Ruitenburgerschans, een ringwal bewaard gebleven. Naast bos en landbouw kent het Woold ook een veengebied: het Wooldse Veen.

De buurtschap kent een sterk verenigingsleven, belangrijke voorzieningen zijn er ook te vinden zoals een basisschool, twee café-restaurants en een camping. Ook staat er de Berenschot, een watermolen uit 1749.

In totaal telt Woold veertien inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Hieronder vallen vooral boerderijen, maar ook twee schamppalen behoren tot de verdwenen Plekenpol nabij de Den Helder watermolen (tevens een rijksmonument). Een andere monumentale molen in Woold is Berenschot uit 1652.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top