Groepsaccommodaties in Wirdum

Verfijn je zoekopdracht

Filteren

Wirdum (Gronings: Wirrem) is een dorp in de gemeente Loppersum, in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp telde in 2008 320 inwoners.

Het dorp Wirdum bestaat uit twee wierden, van elkaar gescheiden door het Wirdumermaar. De kerk van Wirdum, een zaalkerk uit het begin van de 13e eeuw, ligt boven op de grootste wierde en daaromheen ligt de oude dorpskern.

In 1894 werd in Wirdum een 10,6 cm hoog beeld gevonden van Minerva, de godin van de wijsheid. Op het hoofd draagt zij een helm en in de rechterhand houdt zij een platte schaal. Er zijn ook scherven van ’terra sigilata’ (Romeins aardewerk) gevonden. Twee Romeinse bronzen Mercuriusbeeldjes wijzen eveneens op Romeinse contacten. Vermoedelijk identificeerden de bewoners van Wirdum ze met hun eigen goden Wodan en Donar.

Ten zuidoosten van Wirdum, bij Eekwerderdraai, ligt de borg Rusthoven. Ten noorden van Wirdum loopt de spoorlijn Groningen – Delfzijl. Met Eenum deelde Wirdum hier van 1884 tot 1938 een spoorweghalte, te weten stopplaats Eenum.

Aan de noordzijde van het dorp staat de boerderij Op Ter Borg, die mogelijk een voorwerk van het Klooster Bloemhof in Wittewierum is geweest. De boerderij wordt voor het eerst genoemd in het Wierumer Zijlboek in 1470. Een gevelsteen spreekt over het ‘maecken’ (herbouwen of restaureren) van de boerderij in 1701. In 1860 werd de boerderij herbouwd en na een brand in 1932 moest de boerderij opnieuw grotendeels herbouwd worden. In de jaren 1990 werd de boerderij gerestaureerd in oude stijl.

Wirdummerpolder (toen gespeld met dubbel m) is de naam van het voormalige waterschap waartoe Wirdum behoorde. De poldermolen van het schap stond aan de Wirdumermeedenweg, ongeveer 300 meter zuidelijk van het Damsterdiep. Het gebied wordt tegenwoordig beheerd door het waterschap Noorderzijlvest.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Groningen

To top