Groepsaccommodaties in Ell

Maak je keuze simpeler

Filteren

Ell is een kerkdorp in de gemeente Leudal met ongeveer 1500 inwoners. Ell was vroeger een echt boerendorp. Vroeger stond er ook een groot landgoed, bewoond door Belgen. De eerste kerk werd in 1823 gebouwd, daarvoor stond er een middeleeuwse kapel. De huidige kerk die de eerste verving, een driebeukige kruisbasiliek, is gebouwd in 1912 door de Tegelense architect Caspar Franssen. Bij de kerk staat een Heilig Hartbeeld.

Er liggen veel vennen en vijvers, terwijl de bossen bijna zijn verdwenen. Visclub Sint-Petrus van Weert heeft er een grote vijver in uitbating, omgeven met bossen en struikgewas. Er is een muziekkorps en een schutterskorps. De geschiedenis van Ell is beschreven door de heer J.M. Brunenberg, schoolhoofd van de Sint-Mathiasparochie Weert – Leuken.

Ell telt vijf inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Hieronder vallen twee boerderijen (de Niehof en een boerderij van ’t hoftype), een woonhuis, het voormalig gemeentehuis met burgemeesterswoning en de H. Antonius Abt uit de 15e eeuw. Verder staan er nog vijf gemeentelijke monumenten in Ell: het Hokebergkruis, de voormalige melkfabriek, het Geurt Luytenkruis, het H. Hartbeeld bij de kerk en een woning.

Landgoed Lemmenhof in Ell biedt verschillende workshops zoals kookworkshops, het maken van tuinbeelden en het leggen van (rococo)mozaïek (verzorgt door Indra mozaïekt).

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Limburg

To top