Groepsaccommodaties in Epen

Maak je keuze simpeler

Filteren

Epen is één van de zuidelijkst gelegen dorpen in het Europese deel van Nederland, dat in het Limburgs Ieëpe wordt genoemd. Van oudsher hoort het dorp bij de gemeente Wittem, dat in 1999 met Gulpen fuseerde tot de nieuwe gemeente Gulpen-Wittem. Epen staat bekend vanwege de vele vakwerkhuisjes en heeft ongeveer 1100 inwoners, waarvan circa 750 in het dorp zelf wonen.

Epen telt in totaal 18 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Hieronder vallen vele vakwerkhuizen (zowel boerderijen als woonhuizen), maar ook de Sint Paulus Bekering: een katholiek kerkgebouw in neoclassicistische stijl, met in diens nabijheid de Kapelanie. Bij het dorp bevinden zich verder de twee watermolens Volmolen en Eper Molen die beiden te bezichtigen zijn. Ook ligt de Heimansgroeve, genoemd naar de bevlogen natuurpropagandist Eli Heimans, vlak bij Epen. Hier komen oude geologische lagen uit het Carboon aan de oppervlakte. Verder vinden in Epen elk jaar de Kunstdagen Wittem plaats. Ten oosten van het dorp ligt op een heuvelkop het gebouw Emmaus.

In Epen komt het voor Nederland unieke zinkviooltje voor. Dit komt doordat er zinkerts in de bodem aanwezig is. Dat zink wordt door de Geul aangevoerd vanuit het Belgische Kelmis, waar tot in de twintigste eeuw diverse zinkmijnen gehuisvest waren. Naast het zinkviooltje komen ook nog de zinkboerenkers, de blaassilene en het schapengras voor. Ook komen er nog schaapskooien voor in de omgeving en kunnen er in Epen zelf meerdere restaurants gevonden worden.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Limburg

To top