Groepsaccommodaties in Maasbree

Maasbree – in plaatselijke streektaal Bree – is een plaats en voormalige gemeente met ongeveer 5000 inwoners in de kern en nog eens 1500 in het buitengebied. Maasbree maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas en tot Maasbree worden ook ’t Rooth, Dubbroek en Tongerlo gerekend.

Maak je keuze simpeler

Filteren

In de Middeleeuwen behoorde Maasbree tot het graafschap Kessel, dat weer deel uitmaakte van het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Zoals overal in die tijd was ook in Baarlo landbouw en veeteelt het hoofdmiddel van bestaan. Tijdens de Spaanse Successieoorlog rond 1702 werd het gebied door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits.

Vroeger was Maasbree een heerlijkheid en kende een kasteel genaamd Huis Bree, dat inmiddels verdwenen is. Dit Huis is hoogstwaarschijnlijk in handen geweest van de familie Van Brede. De vroegste schriftelijke vermelding van Huis Bree dateert van 1431. Op de plek van Huis Bree staat nu de boerderij ‘De Plaats’, welke werd gebouwd in 1695. In de volksmond werd hiermee het terrein achter het kasteel bedoeld. In die tijd was het landgoed ruim 67 hectare groot. Daarvan horen er nu nog 3,5 bij de boerderij de Plaats.

Sinds 1961 vinden de traditionele lokale Ossefeesten plaats, destijds nog ‘Breugheliaans feest’ genoemd. Het vijfdaagse en jaarlijkse evenement vind in het begin van augustus plaats in het centrum van Maasbree en wordt georganiseerd door de plaatselijke Fanfare.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Limburg

To top