Groepsaccommodaties in Mechelen

Maak je keuze simpeler

Filteren

Mechelen – in het Limburg Mechele – is een dorp in de gemeente Gulpen-Wittem met ongeveer 2000 inwoners inclusief buitengebied. Het dorp omvat vanouds de buurtschappen Bissen, Bommerig, Broek, Dal, Elzet, Helle, Hilleshagen, Höfke, Hurpesch, Kleeberg, Kosberg, Overgeul en Schweiberg.

Mechelen is ontstaan als nederzetting rond een landgoed van de graven van Limburg, op de plaats waar de Mechelderbeek in de Geul vloeit. Tot en met 1998 was Mechelen de hoofdplaats van de toenmalige gemeente Wittem.

Mechelen ligt in het dal van Geul, oostelijk van de plaats waar de Lombergbeek (of Mechelderbeek) uitmondt in de Geul. Door het dorp stroomt deels langs de Hoofdstraat de Lombergbeek. Ten westen van Mechelen rijst het Plateau van Crapoel op met daarop de bossen Schweibergerbos, Dunnenbos en Wagelerbos. In zuidoosten liggen op het Plateau van Vijlen de Vijlenerbossen.

Enkele markante gebouwen zijn onder andere De Heerenhof: een statig vakwerkhuis, waarvan de oorsprong uit de twaalfde eeuw dateert. Het was bezit van de graven van Limburg. Het huidige gebouw dateert uit 1825. De Heerenhof wordt tegenwoordig gebruikt als zorgcentrum. Verder was in het Panhuis een dwangbrouwerij gevestigd. Dit is een plaats waar de overheid verplichtte dat het bier gebrouwen werd. In Mechelen en in nabijgelegen buurtschappen staan veel vakwerkhuizen. In een van die buurtschappen staat het rijksmonument Emmaus. Ook de Sint-Jan de Doperkerk uit 1810-1811 is een aanrader, deze staat op een kerkheuvel als plaatsvervanger van een oudere kerk.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Limburg

To top