Groepsaccommodaties in Ospel

Maak je keuze simpeler

Filteren

Ospel (in het Limburgs: D’Oospel) is een dorp in het midden van de provincie Limburg en is een kerkdorp binnen de gemeente Nederweert. Het dorp heeft ruim 3000 inwoners en ligt tussen Nederweert en Meijel, nabij het Nationaal Park “de Groote Peel”. Ook ligt het dorp dichtbij de stad Weert, het dorp hoort dan ook onder het verzorgingsgebied van deze stad.

Ospel heeft zijn ontstaan te danken aan de veenexploitatie. Het is gelegen op hoge, zanderige grond, die als een schiereiland in de enorme Peelmoerassen uitstak. De naam Ospel zou afkomstig zijn van ‘Ossepeel’ (dialect: Oosepieël), omdat de turf uit de Peel vaak met ossenwagens werd vervoerd.

De neogotische rooms katholieke Kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen dateert uit 1866-1867 en werd ontworpen door Pierre Cuypers. Op het kerkhof bij de kerk staat een Heilig Hartbeeld van Albert Verschuuren. Verder bevindt zich in het dorp een beltmolen uit 1870 met de naam De Korenbloem, die in 1990 geheel gerestaureerd is. Deze molen en kerk zijn (samen met een wegkapel gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in neo-romaanse stijl) de drie rijksmonumenten die Ospel telt.

Sinds 1986 vindt in Ospel jaarlijks het tweedaagse bluesfestival Moulin Blues plaats en sinds 2013 is er na circa 20 jaar weer een wielerronde in Ospel verreden, genaamd de EPO – Tour d’Oospel.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Limburg

To top