Groepsaccommodaties in Swolgen

Maak je keuze simpeler

Filteren

Swolgen (plaatselijk uitgesproken als Zwollege) is een kerkdorp in de gemeente Horst aan de Maas en ligt in Noord-Limburg. Het dorp heeft ruim 1100 inwoners en hoorde tot 2010 bij de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum en tot 1969 bij de voormalige gemeente Meerlo.

Swolgen wordt omringd door de natuur aan heide, bossen, vennen (Tienraijse en Swolgenderheide en natuurreservaat het Schuitwater), maar ook aan aspergevelden en champignonkwekerijen. De oude pastorie en de hoeve de Gun zijn overnachtingslocaties geworden. De Pieterpad-route loopt hierlangs.

Het Kasteeltje of hoeve de Gun, wordt voor het eerst vermeld in 1321 in een leenakte toen Seger van Broeckhuysen zijn eigen (allodiaal) goed opdroeg aan de heer van Heinsberg. Het is een nog steeds bestaand landhuisje. De Sint Lambertuskerk dateert (zoals uit de funderingen bleek) uit het begin van de 13e eeuw. In de 16e eeuw werd het een laatgotische hallenkerk. In 1877 en 1884 werd de kerk gerestaureerd, maar in 1944 werd ze voor het grootste gedeelte verwoest. Alleen het 15e-eeuwse koor kon worden behouden en maakt als apsis deel uit van de huidige moderne kerk, die in 1952 werd gebouwd. In juni 2007 werd door inbrekers een groot deel van de heiligenbeelden, en andere voorwerpen uit de kerk gestolen.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Limburg

To top