Groepsaccommodaties in Baarschot

Maak je keuze simpeler

Filteren

Baarschot is een kern in de gemeente Hilvarenbeek en hoewel het plaatsje geen kerkdorp is, vormt het niettemin een grotere en hechtere gemeenschap dan een buurtschap. Van nature is de plaats een agrarische gemeenschap, maar toerisme en horeca vormden later eveneens belangrijke bestaansmiddelen. Zo had Baarschot van 1990 tot 1995 een paardentram die dagjesmensen van kampeerterreinen rondreed door de gemeente.

De rivier de Reusel stroomt vlak langs Baarschot, met nog enkele broekbossen rondom de oever. Ten zuiden van het dorp ligt de buurtschap Heieind in een heideontginningsgebied en het Moleneind voert naar de plaats aan de Reusel waar vroeger een watermolen heeft gestaan, genaamd de Achterste Molen. De eerste melding van deze molen was in de 15e eeuw, maar in de 19e eeuw is deze molen in verval geraakt. De Voorste Molen bevond zich in Diessen.

In Baarschot zijn drie geregistreerde rijksmonumenten te vinden, allen met betrekking tot boerderijen. Zo is er een L-vormige boerderij geregistreerd en twee boerderijen van het Kempische langgeveltype. Daarnaast is er een historisch pand uit 1717: In de Brouwerij, waar vroeger een brouwerij was gevestigd. Hiervan zijn nog een overwelfde kelder en een katrol over. Ongeveer vanaf het jaar 1850 werd hier Het Wit Kruis gebrouwen, maar in 1949 stopte de brouwerij haar productie. Vanaf 1982 is het een horecagelegenheid. Ook de Mariagrot met de Mariakapel uit 1945 is een bezoekje waard. Deze grot is gebouwd uit dankbaarheid voor het feit dat in Baarschot geen slachtoffers zijn gevallen ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog en bestaat uit zwerfkeien uit het nabijgelegen Landgoed de Utrecht. Een grote trekpleister is de Elshorst, waar verschillende boerderijactiviteiten kunnen worden gedaan.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

To top