Groepsaccommodaties in Lage mierde

Maak je keuze simpeler

Filteren

Lage Mierde is een dorp in de Nederlandse gemeente Reusel-De Mierden met ongeveer 2000 inwoners. Tot de gemeentelijke herindeling van 1997 vormde Lage Mierde samen met Hooge Mierde de gemeente Hooge en Lage Mierde.

De allereerste bewijzen van bewoning op de plaats van het huidige Lage Mierde dateren van nog voor onze jaartelling. Lage Mierde en het nabijgelegen Hooge Mierde hebben een min of meer gemeenschappelijke geschiedenis.

Lage Mierde beschikte al over een eigen raadskamer vanaf de 18e eeuw en daarom is Lage Mierde altijd het bestuurlijke middelpunt geweest van de vroegere gemeente Hooge en Lage Mierde. Dit ondanks het feit dat Hooge Mierde steeds een bijna even groot aantal inwoners kende. Aan het dorpsplein vindt men dan ook twee (voormalige) gemeentehuizen.

Een belangrijk historisch feit voor het dorp was het verkopen van grond aan de levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht in het jaar 1898. Het door de levensverzekeringsmaatschappij gekochte gebied ten noorden en ten westen van het dorp werd planmatig ontgonnen en bebost, dat resulteerde in het Landgoed de Utrecht.

In 1903 kwamen de Zusters van Schijndel naar Lage Mierde. Ze bouwden er een klooster, en beoefenden liefdewerk, zoals de bejaardenzorg. In de jaren 70 van de 20e eeuw vertrokken ze weer. Het klooster werd vervangen door zorgcentrum Lindenhof, maar de kapel bleef behouden en maakt onderdeel van dit centrum uit.

Lage Mierde ligt op een rug tussen de riviertjes Raamloop en Reusel, die ten noorden van het dorp bij elkaar komen, op het landgoed Wellenseind dat grenst aan Landgoed de Utrecht. Ten westen van het dorp bevindt zich de Wellenseindse Heide, waarin enkele vennen liggen. Ook de Mispeleindse Heide, een natuurgebied ten noorden van Lage Mierde, maakt deel uit van Landgoed de Utrecht.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

To top