Moergestel is een dorp in de gemeente Oisterwijk met bijna 6000 inwoners. De voormalige gemeente Moergestel werd op 1 januari 1997 bij herindeling samengevoegd met de gemeente Oisterwijk. Het dorp ligt ten zuiden van het dorp Oisterwijk en ten noorden van de A58.

Het dorp Moergestel is voortgekomen uit vier herdgangen. In de middeleeuwen behoorde Moergestel tot het Kwartier van Oisterwijk van de Meierij van 's-Hertogenbosch. De heerlijkheid Moergestel had haar zetel op Kasteel Nieuwenhof. Vanaf de 14e eeuw zijn heren bekend. Deze omvatten geslachten als Van Horne, Van der Leck, Vertaing en Schetz. In 1761 kwam het kasteel aan koopman Marcellus Bles en in 1840 vestigden er zich de Zusters van Liefde van Tilburg en werd het een klooster, het Sint-Stanislausgesticht.

De Sint Jans Onthoofdingkerk is een parochiekerk die bestaat uit een toren in Kempense gotiek (uit ca. 1500) en een kerkgebouw uit 1930-1931. Ze is rijkelijk met natuurstenen ornamenten versierd en in 1949 werd ze eigendom van de parochie. De laatste restauratie ervan dateert van 2000 en de toren is een rijksmonument.

Aan de Scheerman staat een standerdmolen. De molen komt echter oorspronkelijk uit Haghorst met zeer oude onderdelen. In 2007 zijn de roeden gestreken vanwege een defect aan de askop. De molen bevat sinds 2009 weer zijn herstelde askop.

Kasteel Nieuwenhof, tegenwoordig Park Stanislaus, ligt in het noorden van het dorp. De meeste gebouwen zijn uit 1877 maar een enkele 18e-eeuwse vleugel is nog aanwezig, evenals de omgrachting.
Het Broothuys werd in 1779 gebouwd en fungeerde als predikantenwoning. Later werd het een burgemeesterswoning, maar in 1967 vertrok de laatste bewoner. Het huis dreigde toen te vervallen maar is inmiddels weer opgeknapt.

Jaarlijks vinden er in Moergestel verschillende evenementen plaats: de jaarmarkt in mei, carnaval, kermis, landjuweel en Pre-Season Tournament (softbaltoernooi voor junioren en senioren).

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

 

Vakantiehuis Moergestel

Noord-Brabant, Moergestel
3012101010Nee
  • Houtkachel
  • Bar
  • Kookeiland