Groepsaccommodaties in Oijen

Maak je keuze simpeler

Filteren

Oijen is een dorp aan de Maas in de gemeente Oss met ruim 1100 inwoners. Vroeger lag Oijen in Gelderland, waar het behoorde tot het Land van Maas en Waal. In 1814 werd de Maas als provinciegrens aangewezen. Pas toen is Oijen Brabants geworden. Oijen heeft wel nog een veerpont over de Maas naar Nieuwe Schans aan de Gelderse zijde.

Oijen ligt in een Maasbocht. Stroomopwaarts aan de Maasdijk ligt de buurtschap Boveneind met de protestantse kerk, en benedenstrooms ligt de buurtschap Benedeneind. Van de uiterwaarden is de ten oosten van het dorp gelegen Ossekamp, die aansluit bij het kasteel, aangewezen tot natuurontwikkelingsgebied en wordt aangekocht door de Vereniging Natuurmonumenten. Hier zal plaats worden gemaakt voor ooibossen, moerassen en nieuwe stroomgeulen. Ook de Hemelrijkse Waard, ten westen van het dorp, wordt tot natuur- en waterbergingsgebied omgevormd. Samen met de ten westen hiervan gelegen Alphense Waard gaat het om een gebied van 235 ha.

Eén van de interessante bezienswaardigheden in Oijen is de voormalige Protestantse kerk aan het Boveneind, uit 1810. Het is een eenvoudig zaalkerkje met een ingezwenkte voorgevel in neoklassicistische stijl, waarop een torentje prijkt. In 1998 werd het kerkje gerestaureerd en het wordt niet meer gebruikt voor de protestantse eredienst maar is in particulier bezit. Het is geklasseerd als rijksmonument. Een ander mooie bezienswaardigheid is het kasteel van Oijen.

Het Polderhuis, aan de Oijense Bovendijk 1, werd gebouwd in 1854 als een gezamenlijk project van het polderbestuur en de gemeente. De voorgevel heeft een peilschaal. in beslag, het gemeentebestuur slechts 1/3 deel. Het is tot 1919 als zodanig in gebruik geweest.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

To top