Valkenswaard (in het Brabants Valkeswird) is de belangrijkste plaats in de gelijknamige gemeente. De Kempense gemeente telt ongeveer 30000 inwoners en de plaats telt ongeveer 21000 inwoners. De gemeente Valkenswaard maakt deel uit van de plusregio SRE en is ontstaan in 1934 door samenvoeging van de toenmalige gemeenten Valkenswaard, Dommelen, en Borkel en Schaft.

Valkenswaard kende in de 19e en 20e eeuw een groot aantal sigarenfabrieken. Heden ten dage is er nog volop lichte industrie op een eigen bedrijventerrein. Toerisme is eveneens een belangrijke inkomstenbron maar Valkenswaard heeft vooral betekenis als vestigingsplaats voor forenzen die in Eindhoven of België werkzaam zijn.

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Valkenswaard, waaronder kerkgebouwen zoals het Weerderhuys (een hervormde kerk van 1890-1969), de Ontmoetingskerk (een moderne protestantse kerk uit 1962), de Sint-Nicolaaskerk (een neogotische kerk, oorspronkelijk uit 1860) en de Mariakerk (een bakstenen parochiekerk uit 1953). Daarnaast zijn ook de Venbergse Watermolen en het Nederlands Steendrukmusem aanraders in Valkenswaard.

Het grondgebied van Valkenswaard ligt ingeklemd tussen de beekdalen van de Dommel en de Tongelreep. Bij de laatstgenoemde rivier liggen de Visvijvers van het landgoed Valkenhorst. Ten noorden van de plaats liggen naaldbossen, die echter deels in beslag worden genomen door een groot en niet-toegankelijk golfterrein. Hier bevinden zich ook een paar vennen: Langven, Galgenven, Peetersven, Rietven en Groote Meer. Ook ten zuiden van Valkenswaard, in een heide-ontginningsgebied, liggen nog vennen te midden van stukjes overgebleven bos: Schaapsloopven, Brugven, Taamven en Meelbergsven. Deze zijn deels in het natuurgebied Malpiebeemden opgenomen.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

 
Noord-Brabant, Valkenswaard
4718181822Ja
  • Slaapkamers met eigen sanitiar
  • Geschikt als vergaderlocatie
  • Veel groen en ruimte