Groepsaccommodaties in Waarland

Maak je keuze simpeler

Filteren

Waarland (in het West-Fries ’t Waarland) is een dorp in de gemeente Schagen met ongeveer 2500 inwoners. Waarland betekent laagland. De geschiedenis van het dorp Waarland hangt nauw samen met de strijd tegen het water. Het geheel bestond lange tijd uit verschillende eilandjes en meren die later werden droog gelegd. De Slootgaard, de Bleekmeer, de Schaapskuilmeer, de Speketer, de Koetenburg, en het Koog waren allemaal meren die zijn drooggelegd. De Waarlandpolder is in 1575 met behulp van een van de eerste watermolens droog gelegd. De Oude Slootgaard werd in 1590 droog gelegd, deze lag binnen de ringdijk van de polder Heerhugowaard en werd later bij het Waarland gevoegd.

De Poldermolen Waarland die aan de rand van het dorp staat dateert van voor 1571. De molen is, buiten de wieken om, in authentieke staat en wordt niet meer bewoond. In het naastgelegen en gerestaureerde Molenhuys vinden tentoonstellingen plaats. In het buitengebied van Waarland, ter hoogte van Zijdewind staat de Slootgaardmolen. Deze molen werd rond 1590 gebouwd om het meertje Slootgaard droog te malen en daarna de Slootgaardpolder droog te houden.

Sinds 2010 is er een overdekte tropische vlindertuin, vlindertuin Vlindorado, te Waarland gevestigd, het is één van de grootste op dit gebied in Europa. Bijzondere aanwezige soorten zijn de blauwe Morpho uit Midden-Amerika en de Maleisische papiervlinder. Ook is er in het dorp een klein museum; Atelier ’t Kleurenrijk.

Ten oosten van Waarland bevinden zich een aantal natuurgebieden zoals De Boomerwaal aan de Boomervaart en De Drasse Dijkvoet. Aan de westzijde liggen de Woudmeer- en Speketerspolder. Hierin zijn nieuwe natuurgebieden ontstaan door de uitvoering van een waterbergingsproject van de gemeente Harenkarspel. Door de natuurgebieden lopen wandelpaden.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Holland.

To top