Zandvoort is een badplaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt ruim 16600 inwoners en heeft een oppervlakte van 33,82 km².

Na de Tweede Wereldoorlog werden veel woningen gebouwd en nam het toerisme sterk toe. In 1948 werd het circuit van Zandvoort aangelegd, Zandvoort staat dan ook bekend om het Formule 1-racecircuit: het Circuit Park Zandvoort. Het station Zandvoort aan Zee is het eindpunt van de spoorlijn van Amsterdam via Haarlem. Tot de gemeente behoort ook een deel van het dorp Bentveld.

Zandvoort was al in 1100 bekend en heette toen Sandevoerde; een samenstelling van zand en voorde. Tot 1722 was het gebied in handen van de heren van Brederode. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst, maar in de 19e eeuw ontstonden er andere bronnen van bestaan. In het Verenigd Koninkrijk kwam het zeebaden op, en de Zandvoortse arts dr. Mezger introduceerde dit gebruik in Zandvoort. In 1828 werd het eerste badhuis in gebruik genomen.

De plaats Zandvoort telt in totaal elf inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Hieronder vallen onder andere het kasteel Groot Bentveld uit de 17e of 18e eeuw, de Nederlands hervormde kerk uit 1848-1849 en Station Zandvoort. Daarnaast staan er in de totale gemeente Zandvoort 122 gemeentelijke monumenten en negen oorlogsmonumenten.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Holland.

 

Vakantievilla Zandvoort

Noord-Holland, Zandvoort
157344Nee
  • Kleurrijk
  • Loopafstand naar het strand
  • Mogelijkheden voor workshops