Groepsaccommodaties in Denekamp

Maak je keuze simpeler

Filteren

Denekamp is een plaats in de gemeente Dinkelland met ongeveer 9000 inwoners. Buiten het centrum van Denekamp liggen enkele uitgestrekte woonwijken met veel groen. De plaats is ontstaan op een plek waar men buiten bereik was van het overstromingswater van de nu nog door de gemeente lopende rivier de Dinkel.

Rond de 15e eeuw was Denekamp een betrekkelijk klein dorp met 100 huizen, verspreid langs een enkele dorpsstraat in de nabijheid van een kerk. Deze kerk was in de 13e eeuw opgetrokken uit Bentheimer zandsteen en de toren is later aangebouwd. De kerk is gewijd aan de heilige Nicolaas en vormt nog steeds het centrum van het dorp. De toren van deze Sint-Nicolaaskerk is één van de 47 rijksmonumenten die Denekamp telt. Nog altijd wordt Denekamp gekenmerkt door het rooms-katholieke geloof. In haar omgeving liggen enkele kloosters en de franciscanessen van Denekamp vormen een aparte congregatie.

Bij Denekamp ligt het landgoed Singraven. Nabij dit landgoed, dat niet openbaar toegankelijk is, ligt de historische watermolen het Singraven. Daarnaast staan er nog twee windkorenmolens in Denekamp, de Borgelinkmolen en de Nieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen. Klootschieten en midwinterhoornblazen zijn oude en populaire tradities in Denekamp. Ook worden er bij sneeuw routes uitgezet voor langlaufen. In het voorjaar vinden in Denekamp de traditionele paasgebruiken plaats. Dit begint met het eiergaddern op Palmzondag en vervolgens het hout halen op paaszaterdag. Op eerste paasdag vinden het paasstaakslepen en het paasvuur plaats.

Verder kent Denekamp het oudste Natuurhistorisch museum van Nederland: Natura Docet Wonderryck Twente (Natura Docet = de natuur onderwijst). Dit museum werd in 1911 gesticht door de dorpsonderwijzer meester Bernink. Het gebouw is in de afgelopen jaren gerenoveerd en opnieuw ingericht en sinds 2006 is er een zogeheten belevingstuin met verschillende biotopen ingericht op een buitenterrein van ongeveer anderhalve hectare.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Overijssel

 

To top