Groepsaccommodaties in Giethoorn

Giethoorn is een waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland met nog geen 3000 inwoners. Giethoorn is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd. Giethoorn is langgerekt en bestaat uit drie buurten die steeds versprongen van elkaar liggen.

De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis.

Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.

De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- annex wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt en alleen door de Kerkweg tussen Noordeinde en Middenbuurt onderbroken wordt. Het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Het belangrijkste traditionele vaartuig dat hiervoor gebruikt werd, was de punter, voortbewogen met een punterboom (punteren). Tegenwoordig worden allerhande motorisch voortbewogen boten hiervoor gebruikt en wordt er nauwelijks nog gepunterd.

Enkele van de meest bekende toeristische trekpleisters in/bij Giethoorn zijn Nationaal Park Weerribben-Wieden, de meren Bovenwijde, Zuideindigerwijde, Belterwijde en Beulaerwijde, Museumboerderij 't Olde Maat Uus, Scheepswerf, Museum 'De Oude Aarde', Schelpengalerie Gloria Maris en Pottenbakkerij Rhoda.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Overijssel

 

               

 

Copyright 1993 - 2018 | Centrum voor Groepsaccommodaties

Reserveringssysteem door Booking Experts