Kuinre is een plaats in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel met ongeveer 700 inwoners. De oudste notities, waarin sprake is van Cuinder, dateren van ongeveer het jaar 1100. Kuinre was tot 1973 een zelfstandige gemeente en ging toen op in IJsselham. Sinds 2001 is het een onderdeel van Steenwijkerland. Aan de rand van Kuinre is het Kuinderbos te vinden. In Kuinre bevindt zich de voormalige Waag uit 1776 en de voormalige watertoren uit 1933 met de status van Rijksmonument.

De inwoners worden Kuundersen genoemd. Kuinre lag vroeger aan een riviertje dat door de Friezen Tsjonger werd genoemd, en door Stellingwervers Kuunder.

Kuinre was een bescheiden vissers- en havenplaatsje, maar kwam door aanleg van de Noordoostpolder in 1942 op het droge te liggen. De polder werd voor een groot deel, in strijd met de Zuiderzeewet, direct aan het bestaande land (Overijssel) vastgelegd, zonder randmeer ertussen. Een beslissing waar men in verband met de gevolgen voor de waterhuishouding later spijt van kreeg. Het in de jaren 1990 gerenoveerde havenhoofd van Kuinre ligt op de provinciegrens, midden in het land, ongeveer een kilometer buiten de plaats.

Eveneens in de weilanden en bossen vlak voor Kuinre in Overijssel liggen nu op het droge de gereconstrueerde overblijfselen van een zeerovernest, de eerste Kuinderburcht. De Heren van Kuinre waren de ergste zeerovers van Noord Nederland, te vergelijken met roofridders als Zweder van Bentheim, Herbrun van Putten ('de gesel der Veluwe') en Zweder van Voorst. Hun kasteel lag op een uitermate strategische locatie ten opzichte van de Hanzeroutes naar het Oostzeegebied. Kooplieden uit onder ander Danzig (Gdansk) en Hamburg werden nogal eens opgebracht en voor losgeld op het slot te Kuinre vastgezet.

Kuinre telt in totaal zeven rijksmonumenten, waaronder de Hervormde Kerk en Watertoren. Daarnaast telt Kuinre nog eens elf gemeentelijke monumenten.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Overijssel

 

 
Vanaf
€ 1.296

Groepsaccommodatie Kuinre

Overijssel, Kuinre
267889Ja
  • Ontspanningsruimte
  • Overdekt terras
  • Rolstoeltoegankelijk