Groepsaccommodaties in Kamerik

Maak je keuze simpeler

Filteren

Kamerik is een dorp in de gemeente Woerden, dat inclusief het dorpje Kanis bijna 4000 inwoners heeft. Het dorp ligt ongeveer 1,5 km ten noorden van Woerden aan de Kamerikse Wetering. Het had oorspronkelijk lintbebouwing aan weerszijden van de Wetering. Deze oorspronkelijke bebouwing is tegenwoordig beschermd dorpsgezicht. Een groot aantal panden valt onder monumentenzorg.

De eerste bekende bewoning van het hooggelegen gedeelte van het veengebied waarin Kamerik zich bevindt, dateert uit de tiende eeuw. Het gebied van Kamerik wordt doorsneden door de acht kilometer lange Kamerikse Wetering, die vrijwel exact in noord-zuidelijke richting is gegraven. Op de plaats van de huidige hervormde kerk heeft waarschijnlijk in de 10e eeuw al een kerk gestaan.

Deze Nederlands-Hervormde kerk is het meest opvallende bouwwerk in het dorp. Deze werd rond 1855 gebouwd, in plaats van de oorspronkelijke vijftiende-eeuwse kerk, die bouwvallig was geworden. Alleen de toren van deze aan Sint Hippolytus gewijde kerk bleef bestaan. Ook het Gemeentehuis van Kamerik en het Gemaal Kamerik Teylings zijn interessante bezienswaardigheden. De toren van de kerk en het gemaal zijn twee van de 22 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister van Kamerik, daarnaast telt Kamerik ook nog achttien gemeentelijke monumenten. 

In de directe nabijheid van Kamerik bevindt zich de Hollandse Kade. De schrijver Koos van Zomeren heeft veel over (zijn wandelingen langs) deze Hollandse Kade geschreven. Twee wandelroutes voeren hier langs: de NS Wandelroute “Hollandse Kade” van Woerden naar Breukelen en de Trouw Wandeling van Woerden naar Vleuten.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Utrecht

To top