Groepsaccommodaties in Haamstede

Verfijn je zoekopdracht

Filteren

Haamstede is een dorp op het eiland (en onderdeel van de gemeente) Schouwen-Duivenland. Het ligt tegen het dorp Burgh aan, het geheel wordt dan ook wel Burgh-Haamstede genoemd. Het dorp ligt voor het grootste gedeelte achter de duinen in het meest westelijke deel van Schouwen-Duiveland. De stranden en duinen zijn bekend bij toeristen, evenals de vuurtoren, West Schouwen. Haamstede is samen met Renesse de meest toeristische kern van Schouwen-Duiveland. Het heeft alle elementen voor een gezellig uitje.

Het dorpsgebied werd al voor de Romeinse tijd bewoond. Een bezienswaardigheid is Slot Haamstede, met als beroemdste bewoner Witte van Haemstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. Meerdere onderdelen van Slot Haamstede zijn ingeschreven als één van de 35 rijksmonumenten die het dorp Haamstede telt. Overige rijksmonumenten zijn onder andere de Graanhalm, de Johannes de Doperkerk, de Westerlichttoren, de Plompe Toren en verschillende archeologische terreinen en burchten.

Vanaf begin 20e eeuw werd het toerisme een steeds belangrijker wordende bron van inkomsten voor het dorp. In de jaren 60 en 70 groeide het massatoerisme en ontstonden overal campings en toeristische voorzieningen. Tegelijkertijd groeide het besef dat de aanwezige natuur beschermd moest worden, iets wat door Staatsbosbeheer en later ook Natuurmonumenten flink ter hand werd genomen. Thans zijn grote delen van het duinlandschap beschermd en (bijna) niet meer toegankelijk voor het publiek.

In de Bewaerschole (een voormalig schooltje) worden regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden. Verder heeft Haamstede een gezellig dorpscentrum dat zowel op horeca als toerisme veel te bieden heeft.

Bekijk ook onze andere groepsaccommodaties in Zeeland

To top